Vollsveien 13H

Vollsveien 13H har vært et ambisiøst prosjekt der klimagassregnskapet har blitt 58,5 % lavere enn ved nybygg

Vollsveien 13H ligger i et stort gammelt industriområde på Lysaker. Gjennom omfattende rehabilitering har vi klart å transformere Vollsveien 13H fra å være et lukket kontorbygg til å bli et moderne, fleksibelt og sosialt bygg som er åpnet opp for publikum.

Et klimagassregnskap 58,5% lavere enn ved nybygg

Vollsveien 13H har vært et ambisiøst prosjekt der klimagassregnskapet har blitt 58,5 % lavere enn ved nybygg. Sammen med Kima Arkitektur og HENT AS har vi tatt vare på og fremhevet uvurderlige industrihistoriske kvaliteter. Målet har vært å etablere et bredt tilbud for sport og friluftsliv – alt på mest mulig bærekraftig måte. Det viktigste bærekraftstiltaket har vært å ta vare på, og rehabilitere gammel bygningsmasse fremfor å rive og bygge nytt. Totalt sett viser klimagassregnskapet at vi har en reduksjon på 58,5% sammenlignet med et nytt kontorbygg med referanseverdier fra BREEAM-NOR v6.0.

Rundt 80% av klimafotavtrykket til et nytt bygg ligger i de tunge materialene. Dette er typisk betong og stål i bæresystemet, og fasadematerialer som stein og tegl. Ved Vollsveien 13H har vi tatt vare på det eksisterende bæresystemet, og gjenbrukt 150 år gammel tegl. Det vi har tilført av ny tegl, har vært tilsvarende ombrukstegl fra et donorbygg i Tyskland, som også er demontert, renset og testet.

Her har vi har gjort det vi kan for at uttrykket skal fremstå så likt som mulig som opprinnelig. Foto: Ohmy
Her har vi har tilbakeført fasadene med høye, ranke fabrikkvinduer. Foto: Einar Aslaksen/Kima Arkitektur

Historisk tilbakeføring og synlige spor

Gjennom prosjektet har vi gjort historisk tilbakeføring av gamle teglfasader fra 1860-tallet. Vi har tilbakeført fasadene med høye, ranke fabrikkvinduer og teglfasadene som er murt opp igjen har tilsvarende ornamentering som det opprinnelige bygget. Vi har gjort det vi kan for at uttrykket skal fremstå så likt som mulig som opprinnelig, samtidig som det skal fylle dagens krav til funksjon. Det er satt igjen mange «spor» i bygget som skal vise til at det har vært endringer over tid, men at det er et gammelt bygg som er tatt vare på.

Åpnet opp for publikum

Vollsveien 13H var opprinnelig en papirfabrikk fra 1860-tallet og frem til 1970-tallet. På 1980-tallet ble bygget endret til kontorbruk. I dag er halvparten av bygget bevart som kontorlokaler, mens arealene i den andre halvparten er rettet mot publikum. Hovedleietaker Norrøna har hatt sitt hovedkontor i bygget siden 2015, og har nå åpnet deres største flaggskipbutikk med tilhørende restaurant og event-lokaler. I tillegg har bygget et klatresenter av internasjonal klasse som både tiltrekker seg aktive idrettsutøvere så vel som barnefamilier, samt flere andre store sports-og friluftsaktører.

Gneis Lilleaker, et klatresenter av internasjonal klasse som både tiltrekker seg aktive idrettsutøvere så vel som barnefamilier. Foto: Mustad Eiendom Foto: Einar Aslaksen/Kima Arkitektur