Lilleakerbyen
Mustad Eiendom feirer 150 år på Lilleaker

I 1875 etablerte Mustad seg i det landlige og tynt befolkede området som den gang het Lysaker. Dette ble starten på en betydelig utvikling og vekst. Nå, 150 år senere, feirer vi historien som har formet Lilleaker slik vi kjenner det i dag.
1875
THE BIG BANG
Lilleaker har en rik industrihistorie. Etter en eksplosjonsulykke på Nitroglyserin-fabrikken i 1874 ble tomtene ledige. Allerede i 1749 etablerte Christian Braunmann Tullin en spikerfabrikk ved Fåbrofossen, drevet frem til 1830. I 1875 bygget O. Mustad & Søn ny fabrikk på stedet.
SPIKER OG MARGARIN
Mustad etablerte sin spikerfabrikk på Lilleaker i 1876 med kraft fra Fåbro-fossen. Produksjonen omfattet etter hvert også hesteskosøm og støpegods. I 1889 startet O. Mustad & Søn en av Norges første margarinfabrikker, Mustad margarin, som mange år senere – i 1967, også begynte med kaffe-produksjon. Ved århundreskiftet hadde fabrikken over 350 ansatte og et eget Mustad-samfunn.


1900
VEKST OG ENDRING
På 1900-tallet endret Mustad sin drift. Spikerfabrikken flyttet til Kjelsås,mens øksefabrikken forble på Lilleaker. Hesteskosøm-produksjonen ble lagtned i 1907. På 1920- og 30-tallet etablerte Mustad en vitaminfabrikk ogeffektiviserte næringsmiddelproduksjonen for å møte økonomiske utfordringer.
KLIN KOKOS BISETNING
Wilhelm Mustad hevdes å være opphavet til uttrykket «klin kokos». Før første verdenskrig hamstret han enorme mengder kokosmasse og kokosolje for å sikre råvarer til margarinfabrikken. Mengden var så stor at den måtte lagres over hele byen. Mange mente dette var galskap, men strategien viste seg smart– kokosen holdt fabrikken i drift nesten hele krigen.


1940
MELLOM TO KRIGER
Mellomkrigstiden var preget av både vekst og krise. Etterkrigstidens økonomiske oppsving endte brått i 1920, med økte lånerenter og lavere investeringer. Støperiet og øksefabrikken slet, mens margarinfabrikken opplevde sin gul-lalder, takket være Wilhelm Mustads ‘klin kokos’-strategi. På 1920-tallet hadde fabrikken rundt 300 arbeidere og sto bak flere innovasjoner, blant annet Norges første fullvitaminiserte margarin, ‘Vitamono’, i 1924.
MOT MODERNE TID
Mustad klarte seg godt under andre verdenskrig, til tross for at støperiet ble bombet i 1940 og okkupasjonsmakten overtok garasjeanlegget i 1941.Margarinfabrikken hadde høy etterspørsel og god lønnsomhet, mens støperiet og øksefabrikken slet med råvaremangel mot slutten av krigen. I 1950 tok Johan Nordahl Mustad over og moderniserte driften. På 1960-talletinvesterte Mustad i ny teknologi, utviklet selvvalg-systemet for jernvare og stiftet Forma, som samlet store deler av norsk margarinproduksjon. Med merkenavn som Mills og Delikat var konsernet godt posisjonert ved inngangen til oljealderen.”
1967
FARVEL TIL JERNALDEREN
I 1967 ble en ny jernvarefabrikk og hovedkontor bygget på Lilleaker for å samle all spikerproduksjon. Jernvareproduksjonen fortsatte til 1988, da den ble lagt ned etter over 100 år. Næringsmiddelvirksomheten ble solgt i 1995, og industrilokalene ble ledige.
MUSTAD EIENDOM
Etter en lang periode med industri på Lilleaker, ble Mustad Eiendom opprettet i1986. Industriområdet ble da utviklet til kontor og kjøpesenter. I dag er Mustad Eiendom vertskap for 400 virksomheter og 8.000 mennesker har sin arbeids-plass her. CC Vest har 90 butikker og flere enn 4 millioner besøkende hvert år. De siste årene har det blitt utviklet et helhetlig og ambisiøs plan for en videreutvikling av området. Lilleakerbyen skal bli en levende og grønn bydel med moderne arbeidsplasser, et variert boligtilbud, levende gater med handel, servering, kultur og rekreasjonstilbud


2025 →
BLI MED Å FORME FREMTIDEN
Med fokus på grønn teknologi, sosialt fellesskap og innovativ byutvikling, vil Lilleakerbyen bli et levende og dynamisk område for både boende og næringsliv. Vi oppfordrer beboerne aktivt til å forme fremtiden for sitt nabolag gjennom deltakelse i møter, workshops og idéprosesser, slik at vi kan bidra til å skape et samfunn som møter fremtidens behov for bærekraft, teknologi og fellesskap.